Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lente-expositie “Zee van bloemen”

20 mei @ 11:00 23 juni @ 17:00

De expositie is te bezoeken in het Paviljoen op zaterdag en zondag en is geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Voor de expositie “Zee van bloemen” fotografeerde Irene Feenstra de achttien karakteristieke stinzenbloemen die als uitgangspunt zijn genomen voor de stinzenflora-monitor. Zij fotografeerde de stinzenbloemen gedurende de gehele bloeiperiode en verwerkte de genomen foto’s in een viertal bloemstillevens: Martenastate, Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Alle vier states heeft ze meerdere keren bezocht om zodoende de mooiste stinzenbloemen vast te leggen.

In haar werken combineert ze bloemen die in werkelijkheid niet in dezelfde periode bloeien. Zoals de 17e eeuwse meesterschilders de tulp combineerden met zomer -en najaarsbloeiers, zo heeft Irene vrijwel alle bloemen van de monitor steeds in één van de beelden verwerkt. Dit resulteerde in vier prachtige stillevens. Naast de stillevens heeft Irene de expositie voorzien van informatie over stinzenflora. Thema’s die langskomen zijn de Engelse landschapstuin, het ontstaan van de stinzenflora, biodiversiteit en de botanische kunstenaar. In 2004 studeerde Irene aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als portretfotograaf raakte ze steeds meer geïnteresseerd in beeldbewerking en artistieke fotografie. Met de vier bloemstillevens deelt ze graag de schoonheid van stinzenbloemen en het Friese culturele erfgoed.

De expositie bevindt zich in het glazen Paviljoen. Dit minimalistische gebouw is ontworpen door de Rotterdamse architect Marieke Kums en de Japanse architect Junya Ishigami. Het gebouw is elegant verbonden aan Villa Vijversburg en glooit langs het lijnenspel van de Engelse landschapstuin. Het Paviljoen is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.