Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Beleef de Dag van het Kasteel

20 mei @ 11:00 17:00

Beleef de Dag van het Kasteel in Park Vijversburg
Kom Pinkstermaandag 20 mei naar Park Vijversburg en beleef de Dag van het Kasteel. Deze landelijke dag heeft als thema “Aan Tafel!”, waarbij de focus wordt gelegd op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Wij nodigen je uit om deze dag bij Age Looxma-Ypeij aan tafel te schuiven. 

Even een klein stukje geschiedenis
Het echtpaar Looxma-Ypeij kreeg slechts één zoon, Age Looxma-Ypeij. Na het overlijden van vader Nicolaas, gingen moeder en zoon permanent wonen in Villa Vijversburg. Om te zorgen dat het vermogen in de familie kon blijven, nam Baudina Looxma-Ypeij een “salonfähige” jonge dame in dienst als gezelschapsdame. Zou deze mooie dame, met de naam Helena Mallinckrodt, het hart van haar zoon hebben veroverd?

Helaas mocht dat niet zo zijn en wist Age dat hij kinderloos zou sterven. In zijn testament schreef hij dat de Stichting op Toutenburg opgericht moest worden met onder andere de opdracht om “het oudste gedeelte van den aanleg van het buitengoed Vijversburg in stand te houden als wandelpark.”

De Dag van het Kasteel
Speciaal voor de Dag van het Kasteel bezoekt Age, de zeer begeerlijke vrijgezel van destijds, zijn landgoed samen met Helena. Wil jij met Age aan tafel zitten? Dan moet je wel weten hoe dat hoort. Ga daarvoor eerst een “proeve van bekwaamheid doen” en laat zien hoe je het zilver laat glanzen en de servetten in mooie waaiers vouwt. En laat zien hoe de tafel gedekt moet worden met al die verschillende messen, vorken en lepels. Help bij het borduren van de tafelkleden en beschilder het porselein. De dag wordt muzikaal omlijst door de dames van Vocaal Ensemble Intermezzo, die hun mooiste jurken uit de kast hebben getrokken. Dichter Ronald Wijnia zorgt voor een extra romantisch tintje.

De imkers zijn aanwezig in de bijenstal en ook de oranjerie opent deze dag haar deuren. De activiteiten vinden plaats van 11.00 – 17.00 uur.

Uw 12-gangen diner van deze dag:

11.00 – 17.00 uur

~ Tafelkleden borduren in de theekoepel

~ Servetten vouwen en tafeldekken in de regentenkamer van Villa Vijversburg

~ Zilverpoetsen achter de volière

~ Open Oranjerie

~ Open Bijenstal

~ Lente – Expositie “Zee van bloemen” in het glazen Paviljoen

~ Porselein beschilderen op het terras achter Villa Vijversburg

13.00 – 17.00 uur

~ Age Looxma-Ypeij en Helena Mallinckrodt komen langs

~ Kunstenares Irene Feenstra is in het Paviljoen aanwezig

~ Uitleg gebruik kruiden in de kruidentuin

~ Vocaal Ensemble Intermezzo zorgt voor de muzikale omlijsting

~ Dichter Ronald Wijnia, Taaltriggert, in de salonkamer van Villa Vijversburg, met verkoop van kaarten en

gedichtenbundels, declameert en geeft uitleg.

Wij wensen u smakelijk eten

De toegang tot het park bedraagt € 2,50 per persoon vanaf 2 jaar en is gratis met de vriendenkaart. Honden zijn helaas niet welkom.

Foto: Pixelrebel

foto: Pixel Rebel