Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fototentoonstelling van Johannes Bosgra

2 augustus 2023 @ 10:30 1 oktober 2023 @ 18:00

Bosk fan Bosgra yn Bosk fan Ypey

Openingstijden expositieruimtes:

–       2 september tot en met 1 oktober: zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

Kunstenaar/fotograaf Johannes Bosgra (Hardegarijp, 1979) exposeert van 1 augustus tot 1 oktober in natuur- en cultuurpark Vijversburg met zijn fotoserie Bomen van Bosgra. De tentoonstelling is een boeiend samenspel tussen de geschiedenis van de familie Bosgra en de familie Ypey, de eeuwenoude bomen in cultuurpark Vijversburg en de fotografische verbeelding daarvan door Johannes Bosgra. In de fotoserie reflecteert Bosgra op zijn familiegeschiedenis door beelden te maken van bomen die al sinds 1700 door zijn voorouders zijn gekweekt in Burgum.

Deze bomen staan nog in honderden landschapstuinen en parken en zijn nu op het hoogtepunt van hun verrijkende waarde voor de wereld. Bosgra verbeeldt de bomen zodanig dat het respect van het publiek voor de verrijking van deze eeuwenoude organismen wordt vergroot. Uit de in leer gebonden boeken uit het familiearchief blijkt dat ook in de landschapstuin van Vijversburg (in de volksmond Bosk fan Ypey) vele monumentale Bosgra bomen te vinden zijn. Onder andere in 1867 en 1895 zijn duizenden bomen geleverd aan de familie Ypey. Bosgra presenteert naast foto’s gemaakt sinds 2019 in het paviljoen twee nieuwe portretten van gemaakt in Vijversburg. Beuken in driehoeksverband geplant door Tiete Bosgra (1794 -1875) worden als een kathedraal verbeeld in Japanse goud/zwart tonen. De eik van Huize Tienkamp, die driehonderd jaar geleden op Vijversburg is geplant, toont Bosgra in zilver en blauw. Beide nieuwe werken zijn in groot formaat (160 x 120 cm) geprint op goud/zilver fine art papier.

Tijdens de tentoonstelling is ook het videowerk Trees by Bosgra for Philip Glass: Distant Figure te zien dat hij voor componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom heeft gemaakt voor het album Musical Offering. De beelden in het videowerk zijn exact afgestemd op het ritme, coloriet en karakter van Distant Figure. Deze zijn geprojecteerd bij een album concerttour in Nederlandse concertzalen, o.a. De Melkweg en De Meervaart in Amsterdam. Op zaterdagavond 23 september wordt de muziek bij dit videowerk live ten gehore gebracht. Feico Deutekom verzorgt dan een programma met minimalistische muziek op een vleugel in het glazen Paviljoen tussen de werken van Johannes Bosgra.

Glazen Paviljoen
De tentoonstelling bevindt zich in de villa op de eerste verdieping en in de theesalon en in het glazen Paviljoen.  Dit minimalistische paviljoen is ontworpen door de Rotterdamse architect Marieke Kums en de Japanse architect Junya Ishigami, dat zich in de plattegrond presenteert als boomkern met uitwaaierende takken. Door het glas heen zijn de bomen overal te zien. Een passende plek voor de boomportretten van Bosgra.

BoskLab Arcadia
Tijdens zijn artist residency bij BoskLab/Arcadia in 2022 heeft Bosgra zijn serie uitgebreid met beelden die het publiek tonen hoe de monumentale Bomen van Bosgra in Leeuwarden, net als in Vijversburg, na ongeveer honderdvijftig jaar nu het toppunt van hun waarde voor de wereld hebben bereikt: zowel op landschappelijk, ecologisch en cultuurhistorisch gebied. En dat is mogelijk doordat Johannes zijn bet- betovergrootvader Tiete Bosgra deze bomen heeft gekweekt. En daar zit de les voor ons als mensen, het kweken en planten in de 19e eeuw is nu verrijkend voor de aarde voor ons als achter- achterkleinkinderen. De lange termijn visie, de ecologische interconnectiviteit van bomen met de omgeving, de landschappelijke waarde die ze pas na lange tijd bereiken zijn voor de mensheid een waardevolle les die we van bomen kunnen leren in onze transitie naar een betere balans tussen mens en natuur. De beelden accentueren wat wij van bomen kunnen leren om niet vernietigend maar juist verrijkend te zijn voor de aarde, zoals zijn bet- betovergrootvader Tiete Bosgra was door het kweken en planten van bomen. En toont de schoonheid en troost daarvan.

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Bij het zien van een landschap hoort hij daar in zijn hoofd muziek bij en vice versa, dat vloeit in elkaar over. Muziek en beeld ontstaan vanuit dezelfde bron. In samenwerking met musici en componisten zoals Philip Glass creëert hij Gesamtkunstwerke van zijn fotografie, video en klassieke muziek. En Bosgra speelt zelf graag piano. Zijn werk is internationaal tentoongesteld in onder andere Museum Voorlinden, Shanghai Center of Photography, New World Symphony Hall Miami, Rotterdam Photo, Head On Photo Festival Sydney, Singapore Photo Festival. Zijn spreeuwendansen zijn nu in het Fosun Foundation Museum in Chengdu te zien en daarvoor o.a. in het Three Shadows Photography Art Center in Peking.

Meer informatie:

https://www.johannesbosgra.com/bomen-van-bosgra-bosk/