Plaatsing 75 glasplaten voor Paviljoen van start

Deze week is de plaatsing van 75 glaspanelen voor het nieuw te bouwen Paviljoen in park Vijversburg van start gegaan. Nog nooit eerder in Nederland is zo’n grote glazen constructie gebouwd.

De architectenbureaus STUDIO MAKS uit Rotterdam en Junya Ishigami + associates uit Japan hebben samen het ontwerp van het nieuwe Paviljoen gemaakt. Voor de glasconstructie kregen ze bouwtechnisch advies van het bureau ABT uit Rotterdam.
De glaspanelen hebben een dikte van 46 mm. Het gebogen glas met een totale oppervlakte van ongeveer 400 m2 heeft niet alleen de functie van een gevel, maar ook van de hoofdconstructie: er is verder geen draagconstructie, zoals kolommen of raamstijlen, toegepast. De glas -en staalconstructie wordt door Steinfort uit Franeker geleverd en uitgevoerd. Het glas is gemaakt door een fabriek uit China. Hoofdaannemer is bouwbedrijf Jurriëns.

Transparant
Het ontwerp van het Paviljoen is gericht op versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. De buitenkant heeft een transparante uitstraling en gaat daarmee op in het groen van het park. De centrale ruimte van het gebouw is bestemd voor tentoonstellingen, symposia en concerten. Het ontwerp vormt een duidelijk contrast met de bestaande Villa, waardoor één van de kernkwaliteiten van het park, de classicistische Villa, zelfstandig overeind blijft.

In de media
Reportage Omrop Fryslân
Foto in Friesch Dagblad
Foto in Leeuwarder Courant