frijlan

Frijlân

Frijlân is voor een belangrijk deel gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Een spannend onderdeel is het waterlabyrint.

naar Frijlân

Overtuin

Aan de noordkant van het park bevindt zich de Overtuin (aan de overzijde van de Rijkstraatweg) met als blikvanger het beeld de ‘Kelk’ van Ruud van de Wint.

naar Overtuin
Tobias Tun

Ooievaarsnest

Het kunstlandschap "get lost on the way home, finding ways in the nothingness" van Tobias Rehberger in het parkdeel Ooievaarsnest.

naar Ooievaarsnest
Historisch Park

Historisch park

Het historische deel van het park is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen er wandelen over de vele slingerpaadjes.

naar Historisch park
dwaalster

Dwaalster

Dwaalster heeft een oppervlakte van circa 5 hectare. Het landschapsontwerp is gemaakt door LOLA landscape architects en Deltavormgroep. Dit parkdeel wordt gekenmerkt door het vormcontrast en een ander gebruik van waterpartijen dan in de overige plandelen. Binnen Dwaalster is een gebied opgenomen waarin ruimte is om te verdwazen en te dwalen.

Centraal in Dwaalster zijn de grote hagen in de vorm van een ster, net als in een sterrenbos. De open ruimtes in de heggen geven de bezoeker de mogelijkheid om te dwalen. De hagen delen het perceel op in ruimtes met verschillende afmetingen die geschikt zijn voor flexibel gebruik, waaronder exposities, bloementuinen, weides enzovoorts.

De beplanting in het ontwerp wordt nadrukkelijk door de mens beïnvloed. De hagen worden gesnoeid, de wilgen worden geknot en de bloemrijke grasvegetatie daartussen wordt nauwkeurig ingeplant. De plantsoorten worden uitgezocht om zoveel mogelijk diersoorten aan te trekken. De bonte hagen en de grastuinen zijn daarom zorgvuldig afgestemd op de gebiedseigen beplantingsoorten.

De ster legt een verband met het omliggende landschap, elk uiteinde heeft een eigen functie, een venster met zicht over het nabij gelegen natuurgebied van de Fryske Gea, een aanlegsteiger voor kano’s en een venster met zichtlijn naar de Villa.