Kunst in Zicht

Open Monumentendag

Fototentoonstelling Johannes Bosgra

AVROTROS 100-jarig jubileum

Pianoconcert

Rondleidingen

Hortus Festival

Trees are sanctuaries

Kunst in zicht!

in Park Vijversburg

Ga deze zomer op avontuur met kunst en cultuur in Park Vijversburg. Het park is één van de mooiste parels van Fryslân en ligt vlakbij Leeuwarden. Toch waan je je ver van de stad in het park van ruim 30 hectare vol kunst, cultuur en avontuur.

Zodra je het park binnenkomt, heb je gelijk kunst in zicht; een op de wind dansende pendule en een holle bolle brug die je het park binnenbrengt. In totaal kun je zo’n twintig kunstwerken ontdekken die prachtig zijn samengesmeed met de natuur. Kunst voor jong en oud, van kunstkenners tot ontdekkingsreizigers. Wist je dat de paarse boomhut ook een kunstwerk is?

Kunstenaars in actie

Kijk naar het ontstaan van een kunstwerk tijdens het “Open Atelier” van 8 tot en met 16 juli (ma. en dins. gesloten). De kunstenaars Leli Hoch en Marian Hulshof zijn zeven dagen aan het werk in de Theekoepel. Het thema van de nog te maken kunstwerken is “Trees are Sanctuaries”.

Op zondagmiddag 16 juli tussen 15.00 – 16.30 uur vindt de feestelijke afsluiting plaats met dichter Arjan Hut en een muzikale omlijsting van het strijkerskwartet “Port de Bouc” van Jelmer Scholte. Daarna kunnen de kunstwerken nog tot en met 1 oktober door de ramen van de Theekoepel worden bekeken.

Kunst bewonderen

Zie jij soms de bomen door het bos niet meer? Kom dan tussen 2 augustus tot en met 1 oktober de expositie van kunstenaar/fotograaf Johannes Bosgra bewonderen. Hij heeft prachtige foto’s van bomen gemaakt en exposeert daarmee in Villa Vijversburg en in het glazen Paviljoen.

De expositie is een prachtig samenspel tussen de geschiedenis van de familie Bosgra en de familie Ypey. “Bosk fan Bosgra, Yn Bosk fan Ypey”. In de fotoserie laat de fotograaf bomen zien die al sinds 1700 door zijn voorouders zijn gekweekt in Burgum.

Kunst in beweging

Kunst kan mensen aanzetten om in beweging te komen. Kijk maar eens bij de twee nieuwe kunstwerken “De Rups” en “De Vlinder” bij het Paviljoen.

De rups staat voor “Rupsje-nooitgenoeg”, voor de mens die nooit genoeg heeft. De vlinder staat symbool voor hoop en harmonie. De vlinder is de boodschapper van de wereld die vraagt om met respect met haar om te gaan. Hoe wil jij met de wereld omgaan?

Deze twee kunstwerken zijn geschonken door Stichting LF2018-LF2028 | Arcadia.

In het park staan ook kunstwerken die zelf bewegen. Bijgaand kunstwerk van Chris Booth beweegt in verticale richting door de jaren heen.

Kunst beleven en maken

In de maand augustus is er nog veel meer te doen en te beleven. Zo worden er verschillende workshops georganiseerd; wilgenhutten vlechten en leren fotograferen. Ook worden er verschillende concerten georganiseerd en rondleidingen langs de meest opvallende bomen van het park. Bekijk voor alle activiteiten de kalender.

Even tot rust komen

Moe geworden van je lange kunstreis? Ga dan lekker liggen in één van de hangmatten, pak een boek uit de boekenkast en geniet. Geschikt voor hangjongeren van alle leeftijden.

In het park is genoeg ruimte om te picknicken, onder de bomen voor de nodige verkoeling of op de grasvelden heerlijk in de zon. Maar je kunt natuurlijk ook voor een hapje en een drankje naar de theesalon in Villa Vijversburg komen. Vanaf 3 september tot en met 1 oktober zijn de gebouwen geopend op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Kunst in zicht