Dak paviljoen gaat erop!

Na een periode van ogenschijnlijke stilstand, zit de vaart er nu goed in. Het hoogste punt van het paviljoen is inmiddels bereikt.

Onder leiding van hoofdaannemer Jurriëns BV heeft Steinfort Glas uit Franeker vorige week stalen profielen tussen de 75 glaspanelen geplaatst. Een uiterst precies werkje. Met name de plaatsing van de profielen over de centrale ruimte van het gebouw is vernuftig technisch werk. Alle profielen en dakbalken hebben andere afmetingen en daarbij komt dat het dak een gebogen vorm krijgt.

Het paviljoen wordt het grootste, zelfdragende, glazen gebouw in Nederland. De gebogen glaspanelen dragen het dak. In de afgelopen maanden zijn hiervoor complexe berekeningen uiterst nauwkeurig uitgewerkt. Hierin hebben architecte Marieke Kums en ingenieursbedrijf ABT een grote rol gespeeld.

De vorm van het paviljoen laat zich niet in woorden beschrijven. Beter is het om de vorm te ervaren. Vanaf een pad loop je straks het centrum binnen, een pad dat langzaam daalt. Het centrum biedt ruimte aan activiteiten zoals een tentoonstelling, een lezing of een kleinschalig concert.

Vanaf 2 juli kan het publiek de ruimte zelf ervaren. Villa Vijversburg wordt dan opengesteld voor het publiek.