Age Looxma Ypeij schilderij

Age Looxma Ypeij is weer thuis

Vijversburg is weer in bezit gekomen van het geschilderde portret van Age Looxma Ypeij, de laatste prive-eigenaar van de Villa en het park. Het portret uit 1855 is geschilderd door Pieter Willem Sebes (1827-1906) uit Harlingen.

Age, geboren in 1834, moet toen ongeveer 21 jaar zijn geweest. Het schilderij toont een flamboyante student met een modieuze wandelstok voorzien van een ivoren knop, een sigaar in de hand, een grote das om en met een hoed op de stoel, bij de Villa. Age studeerde van 1852 tot 1860 rechten in Groningen. Hij overleed in 1892, een paar jaar na de dood van zijn moeder. Hij was toen ongehuwd.

Na zijn overlijden is de gehele inboedel verkocht, waaronder dit schilderij. Zo’n acht jaar geleden dook het portret op bij een veiling. Kunstliefhebber Willem Poerink, voogd van Buitenplaats Schatzenburg, kocht het doek op en heeft het laten restaureren. Vijversburg heeft het portret tegen kostprijs van hem kunnen kopen, mede dankzij een donatie van Gifted Art. Deze stichting steunt musea bij de aankoop van belangrijke kunstwerken.

Het schilderij krijgt een mooi plekje in de nieuwe theesalon.