Open monumentendag

Open Monumentendag

Open Monumentendag Tytsjerksteradiel: “Trynwâlden in alle staten”

Zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur.

Op Open Monumentendag Tytsjerksteradiel organiseert de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel samen met erfgoedvereniging Heemschut afd. Fryslân een prachtig programma in de Trynwâlden, de bosachtige streek even ten noordoosten van Leeuwarden. Deze 30ste editie van Open Monumentendag staat in het teken van iconen en symbolen. Ofwel beelden en tekens bij monumenten met een bijzonder verhaal. Dat bijzondere verhaal is nog volop te vinden in de Trynwâlden: de streek zelf is een icoon van de Friese Landadel.

Programma Open Monumenten Trynwalden

Op deze dag ontdekt u de sporen van het adellijke verleden van deze streek. De streek was bij de landadel en patriciërs zeer geliefd om te wonen. Bij ieder dorp stond tenminste één “state”. Van de vele states is nog maar een handje vol overgebleven, maar andere sporen zijn er nog genoeg te vinden. Maak kennis met de vroegere bewoners van Vijversburg in Tytsjerk en dwaal door de fraaie landschapsparken van Stania State of De Klinze. Neem vooral ook een kijkje in de oeroude kerken van Aldtsjerk, Readtsjerk, Oentsjerk en Ryptsjerk. De herenbanken, rouwborden en grafstenen vertellen het verhaal van de lokale elite. En wat heeft de voormalige zuivelfabriek in Gytsjerk met baron Rengers te maken? Tot slot, wat dacht u van een bezoekje aan de eeuwenoude eendenkooi van It Fryske Gea onder Gytsjerk.

Voor deze gelegenheid heeft de Stichting een (fiets)route (circa 20 km) door de Trynwâlden uitgezet om zowel de monumenten als het afwisselende landschap van deze streek te verkennen. En af en toe af te stappen om uitleg te krijgen in van de unieke kerkjes of in de parken van de state even uit te rusten. Misschien komt u de freule per koets tegen in een van de beboste lanen.

Op deze Open Monumentendag 2016 vindt er op bepaalde tijden een bijzondere activiteit in de monumenten plaats. Bij het parkeerterrein van park Vijversburg in Tytsjerk vindt u voor deze dag een informatiepunt. U vindt de openingstijden en het programma op www.openmonumentendag.nl .

De theesalon in Villa Vijversburg is deze dag speciaal geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op deze dag hoeft er geen entree te worden betaald om het park en de Villa te bezoeken.