Open Imkerijdagen

Open Imkerij dagen

In het weekend van 11 en 12 juli openen Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerij dag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Op zondag 12 juli van 10.00-16.00 uur in Park Vijversburg.

Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooiste hobby. Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 –  50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen  of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honingbijen en veel soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerij dag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Op zondag 12 juli werd de bijenstal in park Vijversburg druk bezocht. Deze keer was het erg bijzonder omdat één van de vrijwilligers een tip kreeg van een dorpsbewoner dat er een zwerm bijen in het gras lag naast dorpshuis De Einekoer. De vrijwilliger heeft er een korf opgezet en de korf met een doek er om naar de bijenstal gebracht. Alle bezoekers konden in de korf kijken die voorzichtig op zijn kant werd gehouden. Geen van de bezoekers had dit eerder meegemaakt. Het was een unieke gebeurtenis.