Home Vijversburg

Over park Vijversburg

Natuur en cultuur gaan samen in park Vijversburg. Het historische deel van het park, in de volksmond ‘Bos van Ypeij’ genoemd, is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Het park biedt rust en ruimte. Vanaf het begin van deze eeuw is er veel in het park veranderd. Het park is fors uitgebreid en er zijn allerlei nieuwe voorzieningen bij gekomen. Voor het publiek is er nu veel meer te doen en te beleven. En het wandelgebied is flink groter.

Eerste fase uitbreiding

De uitbreiding van het park is in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase is in 2005 afgerond. Aan de noordkant ligt de ‘Overtuin’ met als blikvanger een beeld van Rudi van de Wint. Aan de zuidzijde is een lommerrijke parkeerplaats aangelegd. Ook zijn een spiegelgracht en een belvedèreheuvel gerealiseerd in het Historisch Park.

Tweede fase uitbreiding

De tweede fase ging in 2009 van start en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De restauratie van Villa Vijversburg.
  • De bouw van een nieuw bezoekerscentrum: een Paviljoen van glas.
  • De aanleg van een cultureel podium.
  • De inrichting van voormalige agrarische gronden tot drie nieuwe parkdelen.

De nieuwe parkdelen zijn:

  • Ooievaarsnest, in dit gebied is een kunstzinnig landschap aangelegd ontworpen door de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger.
  • De Dwaalster, een weilandpark in de vorm van een dwaalster, met hoge heggen.
  • Frijlân, een ontdekkingsgebied voor kinderen met prachtige bloemen en planten.

Aanbesteding

Landschapsarchitect Wijbe de Vries en architectenbureau Adema hebben de eerste plannen voor deze fase gemaakt. Op basis hiervan heeft kunstadviseur Kie Ellens samen met het bestuur van het park het ‘Programma van Eisen’ opgesteld. In dit programma staan de wensen en eisen voor de onderdelen van fase twee. De opdrachten zijn gegund conform de geldende aanbestedingsregels. Projectleider Mart Lenis werd aangetrokken voor de begeleiding van het gehele uitbreidingsproject.

Wie waren de ontwerpers?

De volgende personen en organisaties hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de tweede fase:

  • Architectenduo: Marieke Kums van Studio Maks en Junya Ishigami. Zij ontwierpen het Paviljoen en stelden het restauratieplan op van Villa Vijversburg. Daarbij kregen ze advies van het technisch bedrijf ABT.
  • Landschapsarchitect: LOLA Landscape Architects/Peter Veenstra met ondersteuning van Deltavormgroep/Michel Huls. Zij ontwierpen de parkdelen Dwaalster en Frijlân. Piet Oudolf adviseerde bij de beplanting en Heilien Tonckens zorgde voor de spelaanleidingen in Frijlân.
  • Kunstenaar: Tobias Rehberger heeft in het parkdeel “Ooievaarsnest” een kunstzinnig landschap aangelegd.

Wie voerden de plannen uit?

Voor de uitvoering zijn in 2014 de volgende bedrijven geselecteerd:

  • Bouwbedrijf Jurriëns Noord voor de aanleg van het paviljoen, podium en parktoilet en voor de restauratie van Villa Vijversburg. Onderaannemers zijn o.a.: Steinfort Glas BV, Veenstra BV, De Noordhoek Schilderwerken en WMR.
  • Grondverzet Van der Meer BV voor de aanleg van de drie parkdelen. Onderaannemers zijn o.a.: Empatec voor de beplanting, Cees Zijsling Techniek, Smederij Easterhei en Fa. Epema.
  • Adviseur Elle van der Veen van de gemeente Tytsjerksteradiel coördineerde en begeleidde de aanleg van de parkdelen.

Het resultaat

Na de inrichting van voormalige agrarische gronden, bedraagt de oppervlakte van het park ruim 30 hectare. Het nieuwe deel van het park krijgt een spannende invulling, waarin kunst een belangrijke rol speelt. Dankzij de gerestaureerde villa en het nieuwe bezoekerscentrum is er nu meer ruimte voor binnenactiviteiten. Zo is een prachtig park ontstaan met bovenregionale allure, waarin cultuur, welzijn, historie, natuur en kunst met elkaar verweven zijn.